Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Visszaemlékezés az '56-os forr
  2007-11-01 23:12:04, csütörtök
 
   
  Miként tudok visszaemlékezni az 1956-os magyar forradalomra ?

A vissszaemlékezést megkönnyíti az, hogy életemben akkor először, s az eddigiek szerint, akkor utoljára, írtam nap-mint nap naplót. Úgy sejtettem akkor, hogy ezek nemcsak a magyar, hanem az emberiség történelmének is jelentős napjai lesznek.

Október utolsó napjaiban többször is keresett Harsányi László, volt tanítványom (Corvin Mátyás Gimnázium, l950-52)
lakásomon, de nem talált otthon, hiszen a forradalom
napjaiban az utcán illett tartózkodni.
November 3-án délelőtt üzenetet is hagyott, hogy sürgősen jöjjek a parlamentbe, s jelentkezzem az 1-es kapunál. Várnak ! Ott töltöttem az egész éjszakát, és dolgoztam reggelig.

Negyvenhat oldalas kézzel írt naplóm segítségével visszaemlékezéseim nyilván megalapozottak.
És én nem voltam párttag ! Tagjelölt sem.

A november elsején közzétett kormány-nyilatkozat Tildy Zoltán érdeme. Ekkor győzött a magyar forradalom !

Harsányi Laci (,,Laci“, így emlegetem naplómban is) mindig Tildyvel tárgyalt. Tőle kért engedélyt vagy jóváhagyást, amikor valamilyen feladatot elkezdett, amikor olyan ügyekről volt szó, melyekhez természetüknél fogva a legfelső engedélyre volt szüksége, tehát voltaképpen Nagy Imre jóváhagyására. A magyar parlamentben a november 1-én bejelentett szabad választások után, mindenki számára nyilvánvaló lehetett, hogy a Kisgazda Párt alakít majd kormányt. S természetesen az egész országban is mindenki erre gondolt, s Kádár is azt nyilatkozta : ,, kis párt leszünk, de becsületes“.
Nagy Imre is erre gondolt, aki ugyan nem volt a többpárt rendszer híve.
( 1986.december 5-én és 6-án a Petőfi Kör volt tagjainak szervezésében Budapesten az 1956-ról tartott tanácskozáson hangzott el a következő :
Kis János hozzászólása: ,,...Gimes Miklós szavai mélyen impresszionáltak és máig nagyon erősen befolyásolnak. Egy Nagy Imrével folytatott párbeszédről van szó, amikor is Nagy Imre azt mondta volna, ha itt szabad választásokat tartanának, a magyar nép Mindszentyt választaná.“ A tanácskozás jegyzőkönyvének 86.oldaláról.)

Nyilvánvaló tehát, hogy november elsején, amikor a kormány bejelentette mindazt, amivel teljesült a forradalom minden alapvető követelése, már Tildy irányított a magyar parlamentben!
A Varsói-szerződésből való kilépés, a semlegességi nyilatkozat, a többpárt-rendszer, Ez mind nyilván az ő gondolkodására s pártprogramjára vall.
/A rádióadásokról kiadott gyüjtemény szerint Maléter is mindig Tildyvel tárgyalt. Csak kinevezését kapta Nagy Imrétől./

Nagy Imre bizonytalansága feltűnhetett Andropov nagykövetnek is, mert ezt táviratozta Moszkvának adott jelentésében a Nagy Imrével folytatott tárgyalásáról :

,,Csak azt nem értem, miért nézett állandóan Tildyre? Mintha jóváhagyását várná tőle !“

S ez a furcsa szöveg még nem tűnt fel senkinek ?
Mindenki tudta, hogy nem a kommunisták fognak győzni, csak Andropov nem ?
S ezzel a meggondolatlan csodálkozással elárulta, hogy a szovjet már elseje előtt döntött : nem lesz szabad választás Magyarországon !
Először csak azért tartottam fontosnak Andropov táviratát, mert igazolta, hogy a november elsejei nyilatkozat érdeme valóban Tildyé. Később jöttem rá e kijelentés történelmi jelentőségére, horderejére. Ha a szovjet már döntött, akkor az Eisenhower-beszéd nem befolyásolhatta őket, akkor a Nyugat tétovázásának, az ENSz határozatlanságának nincs jelentősége többé. Akkor a forradalom eltiprásáért egyértelműen a szovjet, ill.utódállama felelős, s a jogos kártérítést akár félévszázadon keresztül is követelhetjük.
Nagy Imre a forradalom áldozata, mártírja, tragikus személyisége, de nem a forradalom vezetője, hőse, irányítója.
Nagy Imrét az 1956-os magyar forradalom vezető személyiségei között emlegetni helytelen.Ő nem volt forradalmár, pártja, elvei és életútja révén nem is lehetett. Kihirdette ugyan a semlegességet és a többpárt-rendszert, de november 4-ének hajnalán mégsem a Biztonsági Tanácshoz tartozó államok valamelyikének követségére menekült. Az egypárt-rendszerű Jugoszlávia nagykövetségétől kért menedékjogot.

Ki volt hát a magyar forradalom hőse, irányítója, szervezője ?

Nagy Imre előbb idézett álláspontjáról arra lehet következtetni, hogy szerinte Mindszenty József volt.
De Mindszenty a forradalom alatt börtönben volt. A forradalom szabadította ki onnan.
Arra a kérdésre, hogy ki volt hát a magyar forradalom vezére, irányítója, hőse, azt mondanám : azok a névtelen hazafiak, akikben a forradalmi bizottságok, forradalmi bizottmányok, munkástanácsok megbíztak s megválasztották őket vezetőiknek.

***********

Naplómat csodával határos módon sikerült még 1969-ben Svájcba juttatni. A kézzel írott szöveget később írógépemmel lemásoltam.
Egy példányát a Történeti Hivatal / Bp,Eötvös u.7./ őrzi.


Rőczey J.János
Genf, 2007.október 20.
j.j.roeczey@gmx.de
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nagykövetségétől, impresszionáltak, visszaemlékezni, bizonytalansága, megválasztották, befolyásolhatta, jegyzőkönyvének, pártprogramjára, magyarországon, megalapozottak, munkástanácsok, természetüknél, csodálkozással, valamelyikének, gondolkodására, álláspontjáról, rádióadásokról, meggondolatlan, természetesen, követelhetjük, következtetni, történelmének, választásokat, befolyásolnak, tanácskozáson, szervezésében, semlegességet, személyiségei, félévszázadon, jelentőségére, tétovázásának, tárgyalásáról, jóváhagyására, menedékjogot, személyisége, semlegességi, 1956-os magyar, vissszaemlékezést megkönnyíti, eddigiek szerint, emberiség történelmének, utcán illett, 1-es kapunál, egész éjszakát, november elsején, magyar forradalom, legfelső engedélyre, magyar parlamentben, november 1-én, egész országban, többpárt rendszer, 1956-ról tartott, tanácskozás jegyzőkönyvének, Harsányi László, Corvin Mátyás Gimnázium, Tildy Zoltán, Harsányi Laci, Nagy Imre, Kisgazda Párt, Petőfi Kör, Gimes Miklós, Nagy Imrével, Nagy Imrétől, Nagy Imrét, Biztonsági Tanácshoz, Mindszenty József, Történeti Hivatal, Rőczey,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  Albert Einstein gondolata  Jó éjszakát  Mai harmónia kártyám  Kerüld el az evangélium örömén...  Lóhere  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png lepke  Varga János Veniam - Fontos sz...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 20  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogy lehet megtartani  Paul David Tripp Április 20  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Alázat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Örülök, hogy látlak!  Fekete-erdő desszert  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Alázat  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nevem  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Rátalálsz  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ne kapaszkodj magasabbra,  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Kerüld el az evangélium örömén...  Reggel van  Hiányzik  Nem tudhatod  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Fehér virág  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nevem 
Bejegyzés Címkék
1956-os magyar, vissszaemlékezést megkönnyíti, eddigiek szerint, emberiség történelmének, utcán illett, 1-es kapunál, egész éjszakát, november elsején, magyar forradalom, legfelső engedélyre, magyar parlamentben, november 1-én, egész országban, többpárt rendszer, 1956-ról tartott, tanácskozás jegyzőkönyvének, kormány bejelentette, forradalom minden, semlegességi nyilatkozat, rádióadásokról kiadott, furcsa szöveg, kommunisták fognak, meggondolatlan csodálkozással, november elsejei, forradalom eltiprásáért, jogos kártérítést, forradalom áldozata, forradalom vezetője, egypárt-rendszerű Jugoszlávia, forradalom alatt, forradalom szabadította, névtelen hazafiak, forradalmi bizottságok, kézzel írott, nagykövetségétől, impresszionáltak, visszaemlékezni, bizonytalansága, megválasztották, befolyásolhatta, jegyzőkönyvének, pártprogramjára, magyarországon, megalapozottak, munkástanácsok, természetüknél, csodálkozással, valamelyikének, gondolkodására, álláspontjáról, rádióadásokról, meggondolatlan, természetesen, követelhetjük, következtetni, történelmének, választásokat, befolyásolnak, tanácskozáson, szervezésében, semlegességet, személyiségei, félévszázadon, jelentőségére, tétovázásának, tárgyalásáról, jóváhagyására, menedékjogot, személyisége, semlegességi, egyértelműen, hozzászólása, eltiprásáért, segítségével, parlamentben, szerződésből, szabadította, jelentésében, feltűnhetett, nagykövetnek, jelentkezzem, forradalomra, jóváhagyását, párbeszédről, bizottmányok, bejelentette, forradalmár, bizottságok, nyilatkozta, bejelentett, voltaképpen, horderejére, jóváhagyást, választások, nyilvánvaló, követségére, jugoszlávia, kommunisták, nyilatkozat, megkönnyíti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 784
  • e Hét: 6292
  • e Hónap: 14896
  • e Év: 50837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.